banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250

Abah Kolot Ngadabrul

  • Bagikan

Penulis: Abah Yanyan

Wanci siang tos sholat dzuhur abah kesel sorangan di bumi, kumaha teu karesel ambu nu sok diajak nonton tv ba reng nuju pangaosan ngaji rutinan keur beukel dunia jeung akherat. Kieu lamun budak geus jarauh teh, urang jeung ambu balikan deui jiga penganten anyar, ngan beda na bareto ngora, seger gagah, geulis aye na mah geus pareot, kolot kariput…hehehe ceuk abah ngomong sorangan. Barudak geus jaradi jeulma teu sia-sia perjuangan abah jeung ambu teh, budak tilu geus sarukses, aya nu di Jakarta, di Bandung jeung di Semarang. Duh abah teh sono ka incu-incu ngan hanjakal datang na teh lebaran hungkul.

banner 336x280

Alhamdullilah kitu oge barudak ngabagja keun abah jeung ambu, imah dihadean, sawah di pang meulikeun, artos dikintunan, ngan teutep nu jadi kolot mah hayang diperhatoskeun teh teu jiga kitu. Kahayang abah jeung ambu ma cik atuh longokan abah unggal 2 bulan sakali bari bawa incu ka lembur. Ach jiga na geus nasib jalma kolot mah kudu kieu, ditinggalkeun ku budak budak na, da panginten eta tos jadi kodrat na ti Gusti Alloh.

Dari pada kesel, abah angkat ka warung kopi, biasa nongkrong ngawangkong. Rek ngadaburul ach supados daya imun meningkat, hehehe maklum usum covid.

Abah leumpang sorangan mapai trotoar, singkat carita abah dongkap ka warung Mang Jajang. ” Jang, biasa kopi nya, ceuk si abah. “Kopi naon bah” taros Jajang. “Ayeuna abah hoyong kopi liberika Situ Gede produksi cep Rian anak na kuwu tea, tembal abah. ” Kumaha kopi Win top nu kamari bah, ajib teu”, taros Jajang. Wah bener jang mantep pisan abah jiga ngora deui, teuas na lila pisan, eta si ambu teupikeun cape jang, ceuk si abah. ” hahaha” jajang seuri nembalan abah.

Keur ngenah-ngenah ngopi si abah direuwasken ku gandeng na kanalpot motor. Geus mah abah rada torek tapi eta suanten kenalpot motor nu gandeng kacidana tembus ka ceuli abah. Patner ngobrol abah kang diding teupikeun nutup ceuli.

“Ding abah rek nanya yeuh, ari kanalpot gandeng kitu aturan na kumaha, meunang teu dipake di jalan umum, tanya abah ka Diding.
Kieu bah urang bahas nya aturan jeung undang undang na, supados jentre abdi ngabeberkeun na abdi bade make bahasa Indonesia wae nya, bising salah lamun make bahasa Sunda mah, ceuk Diding bari seuri sorangan. Maklum Diding mah sanes asli sunda, anjeun na urang Medan mung tos lami di Kuningan na.

Ieu aturan na bah saur Diding : Aturan kebisingan knalpot ini sebagaimana diatur dalam Peraturan Menteri Negara Lingkungan Hidup nomor 7 tahun 2009. Dalam aturan tersebut dijelaskan, bahwa tingkatan kebisingan untuk motor kapasitas 80cc hingga 175cc adalah maksimal 83 dB dan di atas 175cc maksimal 80 dB. (dB=Decibel / satuan keras suara).

Sementara untuk penindakan pengendara yang menggunakan knalpot racing sesuai dengan Undang-Undang nomor 22 tahun 2009 tentang Lalu Lintas dan Angkutan Jalan (LLAJ).
Dalam pasal itu disebutkan bahwa setiap orang yang mengemudikan sepeda motor di Jalan yang tidak memenuhi persyaratan teknis dan laik jalan. Meliputi kaca spion, klakson, lampu utama, lampu rem, lampu penunjuk arah, alat pemantul cahaya, alat pengukur kecepatan, knalpot, dan kedalaman alur ban sebagaimana dimaksud dalam Pasal 106 ayat (3) juncto Pasal 48 ayat (2) dan ayat (3) dipidana dengan pidana kurungan paling lama 1 (satu) bulan atau denda paling banyak Rp250.000,00 (dua ratus lima puluh ribu rupiah).

Tah kitu bah, berarti knalpot gandeng teu meunang di pake di jalan umum, saur Kang Diding. Beuu lamun kitu mah kabiasaan nu aya dijaman kiwari knalpot bising nu dipake ku barudak, pelanggaran atuh. Ieu kumaha sih polisi teh, pan geus aya undang-undang jeung peraturan na naha kapolisian teh cicing wae. Kudu na mah ditindak, dirajia atuh pan undang-undang eta dijeun keur urang supados berkendaraan sesuai standar, anu teu standar ditindak supados bener, sanes kitu nya Kang Diding, saur si abah.

Abah jalma kolot alim ngarugikeun batur taat undang-undang, taat pajak pokok na taat aturan ti pemerintah. Motor nu make kenalpot gandeng jeulma na ka golong nu teu taat aturan. Motor nu garandeng pasti ngarugikeun batur, ceuli katorekan, jeulma keur he’es jadi kahudangkeun, budak orok jadi reuwas seun, saur abah bari emosi.

Duka ieu salah saha. Zaman abah kapungkur mah aturan lalu lintas diajarkeun di tingkat Sekolah teh. Aya buku tentang lalu lintas bisa dibaca diperpustakaan. Aya polisi datang ka sakolah ngasosialisasikeun undang undang lalu lintas peraturan lalu lintas. Jadi wajar barudak teh ngarti kana aturan lalu lintas di jalan teh. Jarang jalma make motor kenalpot racing di jalan, aya oge di sirkuit balap.

Abah oge rada lieur kana cara jalma meunang SIM. Kantos abah naros ka budak lembur abah ngaran na Udin, ” Din bade kamana isuk-isuk geus indit bari rapih kitu. Udin ngajawab ” Udin bade ngadamel SIM ayena bade ujian tulis sareng praktek na bah”. “Udin..udin maneh mah jiga jeulma weure, iraha maneh sakola jeung diajar na, ujug ujug ujian”. Zaman abah mah nu ngaran rek ujian teh diajar heula karek ujian.

Ceuk abah mah ayena sistem nu salah geus teu puguh, lieur abah mah mikiran na. Jeulma meunang SIM jadi ngan saukur boga SIM tapi elmu na kosong matak na urang jadi pada teu ngarti kana aturan.

Teu sadar abah nangtung rada emosi, teu sadar sarung digulung gulung, duka kunaon ari abah ker napsu sok ngagulung sarung. Abah nyarita bari rada serak da ku emosi tea. “Yeuh, abah ngarasa dirugikeun ku kenalpon bising alias racing abal abal, abah pesen ka kapolisian khusus na ka Polres Kuningan cobi terapkeun undang undang teh, rajia eta motor-motor nu kenalpot na gandeng. In Syaa Allah Kuningan Makmur Agamis Pinunjul (MAJU) ka wujud”. Ari cita-cita teh kudu imbang jeung perbuatan lamun jalma kabeh na saralah trus diantep kumaha bade neupi ka wujud eta cita-cita Kuningan teh. Si udin colohok wae bari reuwas ngadangu omongan abah, pikir Udin dina jero hate na naha abah ambek ka kuring. Untung eta kang Diding ngigeutkeun abah, ” geus euren ambek na bah, tingali kahandap eta gabus ngagolepak katingali ku batur. “Waduh” ceuk abah “naha maneh cicing wae Din teu ngabejaan abah”. Tuda Udin sieun bah ku gabus abah, reuwas meuni gede kitu. Eta jalma nu aya di warung kontan ngakak ningali kalakuan abah. ” Tos wios bah sing penting wararas”.


banner 336x280
banner 336x280
banner 120x600
  • Bagikan

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

error: Content is protected !!