banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250


banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250
banner 728x250

Carita Abah Soal Kamiskinan

  • Bagikan

Penulis : Abah Yanyan

Hudang sare abah geus reuwas ku berita nu beredar di grup WhatsApp aki-aki gaul. Pemda Kuningan ngumumkeun data rumah tangga nu leubet katagori miskin parantos di Verifikasi jeung di Validasi hasil na jumlah rumah tangga anu ka golong miskin ekstrim aya 16.661 kepala keluarga.

banner 336x280
banner 336x280

Geus beres mandi abah pesen kopi ka ambu, kopi na kopi Liberika Silihwangi produksi bang Jhony. Abah ngabejaan ka ambu upami kopi-kopi Kuningan kareseup abah se’ep pesen wae, tinggal telpon Zeni Woodland pasti dijajapkeun ka bumi. Abah diuk bari ngopi jeung nyesep roko, tina rarai na katingali keur ngalamun, duka ngalamun naon. ” Tong ngalamun kitu atuh abah, aya naon sih teu biasana isuk-isuk jiga kitu, mending ngopi bari marap lauk”, saur ambu ka abah. ” “Waduh meuni reuwas, ngagetkeun kitu atuh ambu, kuring teh keur mikiran berita nu dikirim kana grub aki-aki gaul,” tembal abah ka ambu.

Punten ambu pang nyandak keun kopi, abah rek pindah diukna ka korsi sisi balong. “Muhun bah”, saur ambu. Geuwat abah nyandak pelet keur marab lauk, wur, wur pelet diaurkeun ka balong. Nu keur diparab lauk Koi, meuni garede jeung alus pisan warna-warna na. Kajeun abah jalma kolot tapi inguan lauk na milu tren zaman ayena, nya eta lauk Koi nu ayena keur dipikaresep ku masyarakat Kuningan. “Assalamualaikum”, damang bah, jol kang Yus bari mawa sacangkir kopi panas. “Waalaikumussalam, jawab abah. Geuning geus mawa kopi, meunang timana,” taros abah ka Yus. “Tadi pas leubet ka bumi abah, ambu nawaran kopi, nya atoh weh nu aya,” jawab Yus. “Ka dieu Yus, urang marab lauk ngarah teu stresstres,” ajak abah. “Bener bah, lauk na meuni ocon reusep ningalina,” ceuk kang Yus ka abah.

“Yus, geus maca berita jumlah rumah tangga nu katagori miskin ekstrim di Kuningan can ?,” tanya abah ka Yus. “Teu acan bah, kunaon kitu bah ?,” taros Yus ka abah. “Abah mah sedih Yus, bareto mah abah ti leuleutik teupi keun bujangan can pernah ngadangu masyarakat Kuningan aya nu miskin, komo miskin ekstrim mah. Asa teu percaya, wayah kiwari aya masyarakat Kuningan miskin pisan mah. Zaman abah padahal serba susah, jalan oge goreng lamun hujan jareblog, angkutan umum saeutik, motor can jiga ayena, deuk sakola oge hese kudu ka kota lamun hayang sakola luhur teh. Ayeuna mah inprastruktur alus, sakola loba, pasar-pasar alus, kamana mana aya angkot, aya ojek online jeung sajabana. Barudak nu tos beres sakola pada indit ka luar kota, aya nu jadi pegawe, aya nu dagang bubur, aya nu jadi patukangan, jeung sa jaba na. Anu bade dagang ka kota atawa ka pasar loba angkot, poko na ayena mah hirup teh gampang teu cape jiga bareto,” carita abah.

“Kuningan ayena jumlah anu miskin ekstrim teupikeun 16.661 KK berarti pamerentah ceuk abah mah can maksimal ngurus rakyatna, sabab na Kuningan teh loba kekayaan alam na,… loba pisan, tapi pemerintah can bisa maksimalkeun eta potensi keur ningkatkeun PAD. Lamum PAD Kuningan gede jiga na mampu ngurusan jalma anu miskin.
Geus sa babaraha kali ganti pimpinan tapi PAD Kuningan tara anjog-anjog gede, leutik jeung leutik wae. Pantes lamun kamari ceunah Kuningan teh ka golong peringkat daerah termiskin ka dua sa Jawa Barat.

Iyeu koreksi keur pimpinan pamerintah Kuningan kudu na era ku daerah sejen, maeunya nu miskin teh unggal tahun nambahan wae. DPRD salaku wakil rakyat Kuningan kudu bela rakyat, nyieun program anu bener-bener dibutuhkeun jeung bisa ningkatkeun ekonomi rakyat. Ulah nyieun “pokok pikiran asal wae”, jeulma teu bisa ngurus domba dibere domba, jeulama dibere sapi kandang na teu boga, amburadul pisan. Karunya rakyat teh ulah dibobodo wae lamun mere bantuan kudu tepat sasaran jeung ulah aya sunat-sunatan.

Kecamatan Ciawigebang sareng Kecamatan Cidahu paling loba nu miskin ekstrim na, lamun kitu ka hareup prioritas pembangunan fisik jeung pembangunan ekonomi masyarakat teh kudu ka daerah wetan. Kegiatan kegiatan investasi nu matak bisa nampung tenaga kerja arahkeun ka wilayah wetan, Insya Allah bisa ningkatkeun ekonomi mayarakat di wetan. Wilayah wetan Ciawigebang -Cidahu dina RTRW Kabupaten Kuningan kalebeut zona kawasan pengembangan industri jeung pertambangan, jadi lamun aya kegiatan investasi industri keudah diarahkeun ka Kecamatan Ciawigebang atawa Kecamatan Cidahu,” lanjut abah bari ngelepus.

“Oh kitu bah….. titadi eta kopi teuacan dileut kaburu ti’is bah,” saur kang Yus. “Astagfirulloh abah hilap euy, kopi teupikeun ti’is kieu,” ceuk abah. “Dari pada lieur mikiran eta, ayena mah mending tatarucingan bah,” ceuk kang Yus.
“Sok lah siapa takut” jawab abah.

  • Kang Yus : Dangukeun nya bah,
  • Kang Yus : batu naon nu teu aya di laut ?
  • abah : gampang eta mah, batu koral.
  • Kang Yus : salah bah
  • abah : batu bata
  • Kang Yus : salah
  • abah : batu naon atuh..?
  • Kang Yus : “batu garing bah”

Ha ha ha, abah jeung Kang Yus seseurian bari ngakak.


banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 336x280
banner 120x600
  • Bagikan

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.

error: Content is protected !!